Språkhistoria av Ismail

Det finns fler olika händelser som påverkat Sveriges språkhistoria t.ex Gustav Vasas bibel som han översatte från latin till svenska och det betydde att många människor köpte bibeln och så småningom att de flesta svenskar skriver på samma sätt inte att varje landskap har sin egen stavning. En annan händelse var att then swänska argus som var som en tidning och många människor köpte även den här tidningen och de gjorde att flera börjar stava på samma sätt, när Sverige blev kristet kom även många kristna och latinska ord in i svenskan och de har ju påverkat svenskan, tryckmaskinen tycker jag har påverkat svenskan väldigt mycket för att den gjorde så att de var enklare att tillverka böcker så man kunde sälja dem billigare och det gjorde så att fler och fler svenskar kunde köpa böcker

Jag tycker att Gustav Vasas bibel har påverkat det svenska språket mest. Det var den första bibeln som översättes till svenskan och de gjorde även att latin blev mindre som språk i Sverige och kyrkor började predika på svenska och Vasas bibel fanns över hela Sverige och fler svenskar köpte Bibeln och de gjorde så att de flesta svenskarna kunde stava på samma sätt.

Svenskan är släkt med flera olika språk de närmaste språken är ju Danska Norska och isländska de är släkt för att länderna är nära varandra och de har kommunicerat med varandra och då måste man ha liknande språk jag har även använt mig av språkträdet. Men nu måste du säkert tänka men Finland då? dom är ju jätte nära Sverige? Ja det är dom men de två olika språken är jätte annorlunda vi kan ta ett exempel Sverige är mer släkt med språket Indi som talas i Indien än vad dom är släkt med finskan. Språkhistoriker är inte helt säkra på hur finskan kan vara så annorlunda dom tror att finskan härstammar från ungerskan för att finskan är väldigt likt Ungerskan.

Jag tror att svenskan kommer mer och mer bli påverkad av engelskan för att de är ett så stort språk och man kan tala det var man än åker i världen jag tror även att svenskan kan bli påverkad av Mandarin/Kinesiska för att det är också ett av de största språken i världen och jag tror att dessa språk kommer påverka svenskan med tiden man kan redan se några ord från engelskan som finns eller ska sättas dit i ordboken t.ex selfie,fotobomba osv.

Leave a comment